Fredrik Sjöström

Kommunikation och affärsutveckling inom digitala medier

Lättare att ta beslut med social commerce

Lättare att ta beslut med social commerce

Det här med löpning är ju inte direkt min favoritsysselsättning, trots stort motion- och sportintresse. Men efter att dagligen blivit uppdaterad på Twitter och Facebook från människor jag känner och andra jag följer precis har ”Just completed my 11,24 km run with RunKeeper”, kände jag mig tvingad att sätta igång.

Och eftersom löpning nu precis som alla andra sporter är en materialsport måste nya joggingskor inhandlas. Efter lite research hamnade jag, kanske inte helt oväntat, på nike.com för ett par Nike LunarGlide+ 2 Men’s Running Shoe. Väldigt snygga. Hur väl dem passade mig, dvs mina fötter och löpstil återstod att se.

Förutom en bra produktbeskrivning, avancerad teknisk data, fina bilder med möjlighet att zooma in för att se detaljer,  så har sajten föredömligt nog betyg och omdömen på sina produkter.  Denna sko hade 4.49 i betyg av 5 möjliga. 55 stycken hade dessutom tagit sig tid och skrivit ned vad de tyckte om skon och sedan satt betyg. Det visade ju sig vara helt avgörande för om jag skulle köpa skorna eller inte. Deras skor har för mig oftast varit lite för smala i lästen. Utan den så viktiga social media-delen på sajten hade inte produktbeskrivningen och informationen varit tillräcklig. Nike gör rätt och uppmuntrar sina användare att ge betyg och omdömen. ”Got some feedback on a product? That’s great! We really want to hear it.”. Rätt inställning!


Varför gör inte fler företag det här och framför allt svenska sajter. I USA så är ju social commerce (finns det förresten något bra svenskt begrepp?) redan stort och kommer växa ännu mer framöver. I Sverige bara tyvärr i sin linda. I projekt jag själv arbetat med så har företaget, företagsledningen och produktägare varit alltifrån skeptiska till rädda att ge konsumenterna den här, enligt dem – ”makten”. Tänk om kunderna ger våra produkter eller tjänster låga betyg och hur ska vi hantera allt det här, har jag fått höra. Mitt svar har då varit, att vi har fått ett fantastiskt verktyg för att kunna produktutveckla och göra bättre produkter eller tjänster som våra kunder vill ha och tycker om istället. Och är det produkter som förhoppningsvis redan får höga betyg och goda omdömen kommer man ju sälja ännu mer istället. Det finns företag som har som strategi att dra tillbaka och förbättra produkten om den får under ett visst betyg på sajten. Om jag inte minns helt fel så är det bland annat Dell (rätta mig gärna om jag har fel) som jobbar på det sättet.

2011 är i alla fall året då jag hoppas att det lossnar ordentligt med social commerce i Sverige. Jag kommer i alla fortsätta påverka företagsledningar och produktägare i de projekt jag arbetar med framöver. Det är inte bara bra utifrån företaget i ett produktutvecklingsperspektiv, kunderna vill ha detta och kommer kräva den här transparensen i allt större utsträckning framöver. Det går inte att fortsätta med strutsmetoden längre.

Okej, så hur det gick med löpningen då? Jo, skorna är beställda och kommer efter leverans förmodligen stå fint uppställda i hallen ett tag. Så fortsätt med era statusuppdateringar så kanske jag kommer igång tillslut. Nu kan jag inte skylla på dålig utrustning i alla fall.

Fredrik Sjöström